Milka Rotim: Patnja koja donosi radost

U emisiji Agape koja se emitira na Radiopostaji MIR Međugorje gostovala je Milka Rotim, rodom iz Doljana. Udata je, i majka je četvero djece. Sada živi u Čitluku. Majka je fra Stipe Rotima i osoba je koja je proživjela ratne strahote i zarobljeništvo svoga dvoipolgodišnjeg sina.

Prvenstveno zahvaljujući svojoj majci, koja je bila jako pobožna žena i uvijek je okupljala susjede i poznanike na zajedničku molitvu, i Milka je naučila moliti još u ranom djetinjstvu. U vihoru rata, njihova obiteljska kuća je izgorjela, a od nje je ostao samo molitvenik Biserje sv. Ante, kojega Milka i danas čuva i iz njega moli.

„Jednom prilikom sam čuvala ovce iza kuće, možda sam bila prvi ili drugi razred ne sjećam se točno, ja sam čitala Put križa i ja sam se rasplakala. Plakala, plakala, sve mi se oči zakrvarile i ja došla kući i mama me pita ‘Šta ti je bilo sine, šta ti se dogodilo’. Ja kažem ‘Čitala sam kakao je Isus naš patio, zar je on toliko patio. Kako je meni njega žao.’ Ja sam to shvaila tada, kao dijete“ – prisjeća se Milka.

Nadalje nadodaje kako joj je kroz život molitva i zagovor svetaca uvijek bila pratnja i pomoć: „Prošla sam razne poteškoće, ali nekako uvijek Bog, Gospa, sveti Ante, tada smo se više molili sv. Anti, i sveti Franjo, uvijek su bili uz nas i uvijek su nas pratili. I čim malo moliš osjetiš milost, osjetiš nekako nadahnuće, olakšanje i te molitve uvijek Bog usliša, uvijek. Ti misliš ovako ću ja to uradit, ali Bog ti dadne još bolje, još bolje.“

Tijekom rata Milkin sin koji je tada imao samo dvije i pol godine, zarobljen je i proveo je nekoliko mjeseci u zarobljeništvu s njezinom sestrom. Kroz to vrijeme Milka je išla od vrata do vrata tražeći pomoć i način da izvuče svoga sina. Preko fratara koji su joj pomogli, došla je u Međugorje i svakodnevno išla do međunarodnog Crvenog križa i stacionara UNPROFOR-a tražeći da joj pomognu izvući sina.

Uz Božju pomoć, to su i uspjeli i Goran je ponovno bio s majkom. Nakon toga su često mijenjali adrese dok se nisu konačno smjestili u Čitluk i napravili obiteljsku kuću. U tome periodu Milka je rodila još 3 djece. Jedno od njih je danas fratar i svećenik, fra Stipe. Milka osjeća veliki ponos i zahvalnost što ima sina svećenika, ali i veliku obvezu moliti za njega i za sve fratre, jer kako ona kaže: „Majka jednog fratra, majka je svih fratara.“

Cijelo Milkino svjedočanstvo poslušajte u nastavku: