4. dan Mladifesta, nedjelja 4.8.2019. Mons. Vinko Puljić: „Došao sam vas ohrabriti!“

Nedjeljno jutro četvrtog dana Mladifesta, 4.8.2019. bilo je rezervirano za svete Mise po jezičnim skupinama.

Misu za župljane i hodočasnike na hrvatskom jeziku, u 11,00 sati u prepunoj crkvi sv. Jakova predslavio je sisački biskup mons. Vlado Košić. U koncelebraciji je bio međugorski župnik fra Marinko Šakota te sedmorica svećenika iz sisačke biskupije koji su dopratili tristotinjak mladih, učesnika 1. Mladifesta u Hrvatskoj. Biskup Vlado je kazao kako ima bratski osjećaj povezanosti sa svim hodočasnicima koji su pristigli ovdje iz osamdeset zemalja svijeta: „Ovaj susret u Međugorju, za razliku od ostalih susreta mladih, ima još jednu značajku, a to je tiha i skrivena nazočnost Blažene Djevice Marije. Nju se ovdje gotovo ne spominje, odnosno malo se spominje jer je sve usmjereno na Isusa, našega Gospodina. Marijina uloga i jest da nas dovede Isusu. Ona se tada rado izgubi i premda je tu postaje nevidljiva. Jer njezina je sreća što smo mi našli Isusa. ... Lijepo je biti ovdje, gdje se možemo osjećati kao kod kuće, gdje možemo bez straha krunicu moliti po putu... Vidim da se na cesti ljudi ponašaju kao da je čitavo mjesto jedna crkva. Tako kad bi čitava Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile u jednoj takvoj slobodi vjere, bili bismo do kraja slobodni, znali bismo što je naš temelj i što budućnost“ - kazao je između ostalog mons. Košić.

POSLIJEPODNEVNI PROGRAM

Svjedočanstva su započela u 16,00 sati. Ovoga puta s dugo najavljivanim video svjedočanstvom s. Brigite, klarise iz Brestovskog. Ona je posvjedočila o tome koliko se prvo opirala Božjem pozivu, zatim kako joj je bilo teško čekati 4 godine za odlazak u samostan, koliko joj je u tome pomogla Gospa i Mladifesti na koje je dolazila, i kako joj je baš to čekanje bilo priprema za još radikalniji posvećeni život u klauzuri. Dakle, sa Bogom sve dobija svoje mjesto i smisao!
Zatim su uslijedila brojna svjedočanstva članova zajednice Cenacolo prožeta pjesmom i plesom. Posvjedočili su kroz njihove različite životne priče, ranjenosti, teškoće, kako su zahvaljujući braći i sestrama u Zajednici pronašli novu obitelj, susreli Isusa, uskrsnuli i odlučili ga slijediti!

VEČERNJI MOLITVENI PROGRAM

Mons. VINKO PULJIĆ: Došao sam vas ohrabriti!
Večernju svetu misu predslavio je Mons. VINKO PULJIĆ, Nadbiskup Vrhbosanski i predsjednik Biskupske konferencije BiH, a u koncelebraciji je bio mons. Luigi Pezzuto, umirovljeni biskup iz Južne Koreje, provincijal fra Miljenko Šteko u suslavlju 537 svećenika. U svojoj propovijedi mons. Puljić osvrnuo se na misna čitanja na način da je mladima poručio kako svi oni sigurno ovdje zato što žele biti sretni, a ne promašeni. I stoga su došli na pravo mjesto, jer nas baš ovdje Marija upućuje na svoga Sina – a samo je On pravo blago. U daljnjem svom jednostavnom, toplom i očinskom obraćanju rekao j emladima kako je danas upravo NEZAINTERESIRANOST novi ateizam. A on je stoga došao kako bi ohrabio sve mlade ovdje prisutne da nastave tražiti smisao života, jer Bog sa svakim od nas ima svoj plan i taj se plan treba polako otkrivati.

Svi prisutni su mu dugo pljeskali nakon propovijedi, a i nakon zahvale koju mu je uputio fra Marinko Šakota nakon pričesti: „Hvala vam na riječima koje ste našim mladima uputili, mladima koji su s čežnjom čekali vašu riječ. Znam koliko ste čekali ovaj trenutak, s koliko ste čežnje željeli doći u Međugorje. Znam koliko ste bili s nama i suosjećali s nama, željeli nam dobro. Hvala vam u ime svih župljana i hodočasnika i svih ovdje prisutnih.“ – rekao je fra Marinko!

Također je obavijestio sve prisutne kako j eplatno dugo 100 metara s ispisanim molitvama, željama i nakanama već ispunjeno i smotano

Večeras je preko Live streama svetu misu pratilo ponovno rekordnih 2.514.300 ljudi, a preko različitih kablovskih televizija još stotine tisuća.

VEČERAŠNJI SPEKTAKL: „IDI ZA MNOM“: Mješavina novih i već viđenih scenskih prikaza
Večernja misa je trajala skoro do 21,00 sat, završila se molitvom Anđeo Gospodnji koju je poželio mons. Puljić za sve osobe koje su se preporučile u njegove molitve. Zatim je započela pjesma, za pjesmom... u išćekivanju scensko – biblijskog spektakla kojeg već više godina izvode članovi zajednice Cenacolo.

Voditelj muške kuće u Međugorju, Marco Zapella ovako je najavio večerašnju predstavu:
„Za večeras smo pripremili nešto doista lijepo, nešto što će, sigurni smo u to, dotaknuti srca prisutnih. Započet će s „Duhovima“. Dakle molili smo Duha Svetoga da bude s nama, da bude između nas. I ne zadržava se samo na sceni, silazi, silazi u srca. Vidim kako nam svake godiine Gospa daruje, prvo nama samima ovdje na sceni, posebna iznenađenja... Jer ovaj scenski prikaz nije samo predstava, nego je „živo Evanđelje“.
Kompozicijski predstava sadrži mnoge još neviđene scene, a neke su već viđene. Dakle jedna mješavina starog i novog. Poruka predstave je u njegovom naslovu „IDI ZA MNOM!“. Interesantno da se već prije tako zvao, tako da je ovo poklapanje sa naslovom Mladifesta bilo uistinu proročki, i nadamo se da će tako i nastaviti, jer nije samo dosta započeti SLIJEDITI, potrebno je i USTRAJATI!

Dan otvaranja 30. Mladifesta: Zajedništvo „STARE I NOVE“ crkve

Konferencija za medije: Koju poruku Mladifest šalje današnjim mladima?

Najava programa glavnih predavača i celebranata misnih slavlja

Nadbiskup Carballo na Mladifestu: Ovdje se moli za Papu! Ovi mladi ljube crkvu

2. dan Mladifesta: „BOG OSVAJA JER GOVORI JEZIK RADOSTI!“ – L. Pezzuto

3. dan Mladifesta jutarnji program

Poruka Kardinala dr. Christopha Schönborna mladima u Međugorju na 30. Mladifestu

3. dan Mladifesta: PRESVETO TROJSTVO SE ŽELI NASTANITI U NAŠEM SRCU! TOME NAS MARIJA VODI!

'Pod Smokvom' u Međugorju

MLADIFEST: NEDJELJA POSLIJEPODNE U ZNAKU Zajednice CENACOLO