Biskup Vlado Košić: Lijepo je biti u Međugorju. Moramo biti strpljivi

U nedjelju je, četvrtog dana 30. Festivala mladih u Međugorju, svetu misu u 11 sati u prepunoj crkvi sv. Jakova predslavio sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je kazao da ima bratski osjećaj povezanosti sa svim hodočasnicima koji su pristigli iz osamdeset zemalja svijeta.

-Sinoć sam poslije klanjanja prošetao oko svetišta, mladi su pjevali i plesali na više mjesta. Osjećala se neka posebna radost. Ovaj susret u Međugorju, za razliku od ostalih susreta mladih, ima još jednu značajku, a to je tiha i skrivena nazočnost Blažene Djevice Marije. Nju se ovdje gotovo ne spominje, odnosno malo se spominje jer je sve usmjereno na Isusa, našega Gospodina. Marijina uloga i jest da nas dovede Isusu. Ona se tada rado izgubi i premda je tu postaje nevidljiva. Jer njezina je sreća što smo mi našli Isusa, kazao je mons. Košić.

-Lijepo je biti u Međugorju. Moramo biti strpljivi. Crkva polako neke stvari stavlja na svoje mjesto. Skoro 40 godina trebalo je crkvi da neke stvari dovede do kraja, ali tako je to... Četrdeset godina su i Židovi išli kroz pustinju pa su tek onda došli u Obećanu zemlju, a ne odmah kad su doživjeli slobodu. Tako razmišljam i o našoj domovini, kad kažem domovina mislim i na Hrvatsku i na BiH, kako je iz rata izišla prošle su 24 godine.

Danas se sjećamo početka Oluje, a sutra oslobođenja Knina i Dana pobjede. Još nam treba 16 godina da naša domovina dođe na svoje mjesto. Lijepo je biti ovdje, gdje se možemo osjećati kao kod kuće, gdje možemo bez straha krunicu moliti po putu... Vidim da se na cesti ljudi ponašaju kao da je čitavo mjesto jedna crkva. Tako kad bi čitava Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile u jednoj takvoj slobodi vjere, bili bismo do kraja slobodni, znali bismo što je naš temelj i što budućnost, kazao je mons. Košić, a iz biskupije kojoj je na čelu u Međugorje je na Mladifest stiglo 300 mladih u pratnji još sedam svećenika. U Sisačkoj biskupiji ove godine je prvi put organiziran i Mladifest po uzoru na međugorski.

Mladifest se nastavlja popodne uz svjedočanstva mladih iz zajednice Cenacolo, a potom će središnje večernje misno slavlje predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. medjugorje.hr