Guillermo Esteban Grilex: Pronalaženje Boga putem rep glazbe

Četvrtog dana Mladifesta, 4. kolovoza 2021. svoje svjedočanstvo okupljenim vjernicima u Međugorju, izrekao je i otpjevao mladi španjolski pjevač katoličke rep glazbe Guillermo Esteban - Grilex. U nastavku donosimo njegovo svjedočanstvo:

Guillermo Esteban ima 25 godina i dolazi iz Madrida. Obožavatelji ga poznaju pod imenom Grilex. Sebe naziva "kršćanskim reperom" jer koristi rep glazbu za prenošenje kršćanskih vrijednosti generacijama mladih. Ali nije uvijek bio reper ili kršćanin.

Kad je Guillermu bilo 17 godina, njegov mlađi brat ozbiljno se razbolio, a liječnici su mu davali male šanse za preživljavanje. Guillermo se uspaničio i jedino utočište našao je u rep glazbi. Dok je pisao pjesmu za svog brata, shvatio je da ga je glazba oslobodila i omogućila mu da se nosi s bratovom bolešću i težinom u obitelji.

Bog je kriv

Pjesma je postala viralna i Guillermo je postao slavan gotovo preko noći. Prvi put u životu kaže da se osjećao moćno i superiorno. Počeo se ponašati na način koji je naškodio njemu i onima oko njega. Polako su se njegovi prijatelji udaljili i Guillermo je ostao sam. Umjesto da prepozna svoje pogreške, okrivio je Boga.

Usamljen, ljut i povrijeđen, Guillermo je izrazio svoju ogorčenost kroz glazbu i kroz unutarnji dijalog s Bogom za kojeg nije bio siguran da uopće postoji. Jedino u što je bio siguran je da je, ako je bio usamljen, ljut i povrijeđen - kriv Bog. I on bi koristio tekstove svojih pjesama kako bi to svima rekao.

Bog zove

Guillermo je ušao u spiralu mržnje i ogorčenosti koja ga je još više udaljila od prijatelja, obitelji i vjere. Majka ga je vratila. Pozvala ga je da joj se jednog dana pridruži na misi. U početku je odbijao, ali majke ne odustaju lako. Na kraju je pristao, pod jednim uvjetom: "Nakon mise", rekao je svojoj majci, "ne želim znati ništa više ni o tebi, ni o Crkvi."

Guillermo je upravo stigao u crkvu i izlazio je iz auta, kad je jedna djevojka dotrčala vičući njegovo ime. Bila je njegova obožavateljica koja je željela upoznati poznatog repera. Počeli su razgovarati i ona ga je pozvala na "Alfa večeru", inovativan način evangelizacije kroz razgovor i dijalog oko stola za večerom. Guillermu nije bilo mnogo stalo do večere, ali djevojka mu se svidjela i odlučio je prihvatiti poziv.

Bog govori

Guillermo je završio na nekoliko Alfa večera. U međuvremenu je njegova karijera nastavila rasti. Bio je popularni reper, divilo mu se i pljeskao. No, malo po malo, Bog se davao čuti u Guillermovom životu. Prijatelj ga je zamolio da se pridruži grupi volontera, što je on, iako nezadovoljno, učinio. Nakon nekog vremena iznenadio se kako se osjećao zbog volontiranja. Prvi put je počeo "pronalaziti Boga u ljudima". Shvatio je da on nije taj koji im pomaže, već oni njemu. Iskustvo je radilo neko vrijeme, a onda se vratio svojim starim destruktivnim putevima, objavivši uvredljivu rep pjesmu. Jedan njegov prijatelj pjesmu je označio kao "smeće". Komentar je bio poput poziva za buđenje. Guillermo opisuje svoju reakciju: "Taj snažan, otvoreni sud otvorio mi je oči i vratio me na zemlju".

Bog ulazi

Guillermov proces obraćenja počeo je suočavajući se sa svojim strahovima. Prvi korak je značilo otvoriti njegovo srce i shvatiti da Bog nije uvijek ono što mislite da jest. On nije sudac, spreman vas kazniti ako sagriješite. Kako je vrijeme prolazilo, a kako se Guillermo otvarao ovoj novoj spoznaji, osjećao se privučen ovim Bogom ljubavi, ovim Bogom opraštanja, Bogom koji je u blizini i koji neprestano daje od sebe.

Privlačnost je postala sve jača, a Guillermo se zaljubio u Boga. Utjecaj tog odnosa bio je toliko snažan da je počeo misliti da je život bez Boga besmislen. Guillermo je shvatio da Bog ne djeluje poput čarobnog štapića: jednim dodirom i vaš život postaje savršen. Shvatio je da je život u vjeri putovanje, koje uključuje i nošenje križa.

Božji dar

Guillermo je shvatio da svoju rep glazbu može koristiti za dobro: umjesto da koristi svoj dar koji mu je Bog dao kao oružje moći nad drugima, može ga pretvoriti u nešto korisno za druge. Počeo je skladati pjesme inspirirane Evanđeljem, koristeći rep glazbu za prenošenje kršćanskih vrijednosti. "Mogao bih pomoći ljudima koji su ranjeni, koji se osjećaju praznima i beznačajnima", - shvatio je Grilex.

Kao i Guillermov život, stihovi njegovih pjesama potpuno su se promijenili. Danas, kaže, piše "za Boga" s namjerom da prenese poruku evanđelja novim naraštajima. Rep glazba, kaže Guillermo, može biti moćno sredstvo evangelizacije.

Bog ozdravlja

Guillermova priča je nažalost započela s bratovom bolešću prije 8 godina. Srećom, ta priča ima sretan završetak: "Danas je moj brat dobro", kaže. "Ima nekoliko manjih poteškoća, ali trenutno je na sveučilištu i studira medije." Ozdravljenje pripisuju sv. Padre Piju jer su za vrijeme bratove bolesti prijatelji obitelji posudili relikviju svetog Padre Pija i od tada je njegov brat počeo ozdravljati.

Prevela Paula Tomić/medjugorje-info.com